Test colorimetric de precizie pentru acvariu de apa dulce si marina, NO3 Nitrat.
Livrare standard
Marti, 19 Noi. - Miercuri, 20 Noi.
1999 RON
JBL PRO AQUATEST NO3 Nitrat, test colorimetric pentru controlul de rutina al continutului de nitrat in apa dulce si in apa marina, precum si in iazurile de gradina.
Printr-o metoda de compensare special dezvoltata de JBL se pot obtine rezultate exacte si fiabile chiar si in apa usor colorata, cum ar fi de exemplu la filtrarea prin turba sau tratarea bolilor.
De ce sa testati?
Procesul de degradare a tuturor substantelor organice (resturi de alimente si vegetale, secretii ale pestilor) in acvarii si iazuri se efectueaza prin etapele Proteina - Amoniu - Nitrit - Nitrat.
Pentru acest proces sunt responsabile anumite bacterii.
Prin masurarea etapelor intermediare ale amoniului, nitritului si nitratului se obtin informatii veridice despre „functionarea“ sistemului.
Amoniul si nitritul nu ar trebui sa se acumuleze in mod normal, dar daca se intampla, ar putea exista o perturbare a echilibrului bacterian.
Un continut de nitrat in continua crestere, impreuna cu un continut de amoniu si de nitrit scazut pana la nedetectabil, arata un echilibru bacterian foarte bun, dar indica, in acelasi timp, un echilibru inadecvat intre pesti (sursa de azot) si plante (consumatori).
In iazurile de gradina acest lucru se intampla adesea in iazurile cu densitate ridicata de populatie koi, fara substrat si zona mlastinoasa suficienta ca stufaris pentru epurare.
Este posibila si o intrare de ingrasamant, care contine azotat, din mediul inconjurator.
Nivelurile excesive de nitrati favorizeaza cresterea algelor nedorite atunci cand, in afara de nitrat, este disponibil si fosfatul in apa.
Prin urmare, continutul de nitrati nu trebuie sa depaseasca 30 mg/l in apa dulce si 20 mg/l in apa marina.
In iazul de gradina, continutul de nitrati nu trebuie sa depaseasca 5 mg/l, in mod ideal nu este masurabil.
In acvariile cu multe plante, cu doar cativa pesti mici, se poate intampla contrariul: nitratul este deficitar si trebuie adaugat dozat pentru dezvoltarea optima a plantelor.
Acesta este in special cazul asa-numitului Aquascaping.
Mod de utilizare:
1. Clatiti ambele eprubete de mai multe ori cu apa care trebuie examinata.
2. Utilizand seringa furnizata, umpleti ambele eprubete cu cate 10 ml apa de proba.
3. Intr-una dintre eprubete se adauga 1 lingura mare de masurare de reactiv 1 si apoi 6 picaturi de reactiv 2, inchideti eprubeta si agitati energic, pana cand raman numai resturi de pulbere gri.
Pana la dezvoltarea completa a culorii se asteapta 10 min.
4. Puneti ambele eprubete in blocul comparator gri: eprubeta cu adaos de reactivi la extremitatea neteda a blocului comparator, eprubeta cu apa de proba netratata (proba martor) la extremitatea zimtata.
5. Puneti blocul comparator cu cele doua eprubete pe grila de culori, astfel incat partea zimtata sa indice valorile si deplasati pe grila de culori pana cand culoarea esantionului cu reactivi corespunde culorii de sub proba martor.
6. Cititi continutul de nitrat in crestatura comparatorului.
Corectarea valorilor anormale:
Valori prea scazute: Adaos de ingrasaminte azotate din seria JBL ProScape.
Valori prea mari: Schimbarea partiala a apei in mod regulat si filtrarea cu materiale de filtrare JBL speciale pentru scaderea nitratilor. Eventual cresteti numarul de plante respectiv reduceti numarul de pesti. Acordati atentie iazurilor sa aiba suficient substrat pentru plante.
IMPORTANT: Atunci cand picurati cu sticla picuratoare tineti mereu picuratorul perpendicular in jos si picurati fara formare de bule. Picuratorul trebuie sa fie uscat pe dinafara.
Depozitarea reactivilor: Intr-un loc uscat la temperatura camerei si in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor!
Producator: JBL GmbH & Co. KG
JBL GmbH & Co. KG
Dieselstraße 3
67141 Neuhofen
Germania
www.jbl.de
# | Suport | |
---|---|---|
1 | Fisa securitate |